شغل آهن‌ فروشی چقدر درآمد دارد؟ بررسی مزایا، معایب و چالش‌ها

شغل آهن‌ فروشی چقدر درآمد دارد؟ بررسی مزایا، معایب و چالش‌ها
8 زمــــــان مطالعه

امتیاز کاربران

/ 5. تعداد رای:

  • دسته بندی
    مطالب فولاد
  • تاریخ انتشار
    ۱۴۰۴/۰۲/۲۸
  • تاریخ بروزرسانی
    ۱۴۰۴/۰۲/۲۸
  • بازدید
    209
  • دیدگاه ها
    0 دیدگاه
چاپ مقاله ذخیره مقاله اشتراک گذاری
+ سایز متن -

از آنجا که در کشور ما، منابع عظیم آهن بطور فراوان یافت می‌شود و نیروی کار هم نسبتاً ارزان است، سرمایه‌گذاران و کارآفرینان زیادی، صنعت آهن را به چشم یک فرصت جذاب می‌بینند. یکی از موضوعاتی که همواره مورد توجه آن‌ها و دیگر اقشار است، میزان سود و درآمد شغل آهن‌ فروشی و فعالیت در بازار آهن است. حتماً می‌دانید که حجم ساخت‌وساز و پروژه‌های عمرانی در ایران، بسیار بالاست و میزان تقاضای آهن‌آلات نیز رو به افزایش است؛ در نتیجه، این شغل پتانسیل سود بسیار بالایی دارد. آهن صد در این مقاله، ملزومات شغل آهن فروشی را بررسی کرده و به تحلیل سود و میزان درآمد آن پرداخته است.

آهن‌ فروشی دقیقاً چیست؟

آهن فروشی، یکی از شغل‌های قدیمی و بسیار مهم است که بخش‌ها و حوزه‌های مختلفی را شامل می‌شود. پروژه‌های ساختمانی کشور و بسیاری از صنایع مصرف‌کننده آهن، نیاز حیاتی به این شغل دارند. آهن‌فروشان، معمولاً تولیدکننده نیستند و تنها نقش واسطه میان کارخانجات و مصرف‌کنندگان (پیمانکاران) را ایفا می‌کنند. فروش مقاطع فولادی نظیر ورق، میلگرد و تیرآهن، فروش آهن‌آلات صنعتی و حتی ضایعات آهنی، از بخش‌های پر رونق این شغل هستند. در صنف آهن‌ فروشی، همواره دو گروه خرده‌فروشان و عمده‌فروشان فعالیت می‌کنند که خرده‌فروشان را می‌توان دومین واسطه در زنجیره تولید به مصرف دانست.

سرمایه اولیه مورد نیاز برای راه‌اندازی آهن‌فروشی

شغل آهن‌فروشی، جزء دسته شغل‌هایی قرار دارد که راه‌اندازی آن‌ها نسبتاً سخت و پرهزینه است. حداقل سرمایه برای آهن فروشی، ۱ میلیارد تومان است؛ اگر شخصی ارتباطات خوب با تأمین‌کنندگان و مشتریان داشته باشد، با حداقل امکانات و یک میلیارد تومان پول، می‌تواند کسب‌وکار خود را شروع کند. اما کسی که قصد سرمایه‌گذاری بلندمدت و کسب جایگاه مهم در این حرفه را دارد، باید هزینه‌های خرید کالا، حمل‌ونقل، نگه‌داری و انبار آن را نیز کاملاً برآورد کند. مواردی از جمله جواز کسب، تجهیزات (مانند جرثقیل، قفسه، باسکول) و حتی مکان فعالیت هم باید از پیش تهیه شده باشند. مقدار هزینه‌ راه‌اندازی آهن‌فروشی، به محل کسب‌وکار نیز بستگی دارد؛ سرمایه لازم برای شروع کار، مثل خرید زمین (در صورت نیاز به انبار) یا حتی دستمزد پرسنل در تهران، با سایر شهرهای بزرگ و یا شهرهای کوچک یکسان نیستند. البته، یک عامل وجود دارد که می‌تواند هزینه‌های اولیه را تا حد زیادی کاهش دهد و آن ارتباط مؤثر با تأمین‌کنندگان آهن است. اگر مقاطع آهن، با قیمت مناسب خریداری شوند، سرمایه کمتری نیاز است و با فروش سریع آن‌ها، می‌توان سود زیادی به کسب‌وکار منتقل کرد.

درآمد شغل آهن‌فروشی چقدر است؟

این سؤال حداقل یک بار در ذهن همه مردم ایران ایجاد شده است که آهن‌فروشان، چقدر درآمد دارند؟ پاسخ این پرسش، به سؤالات دیگری وابسته است؛ اول اینکه آهن‌فروش چه نوع محصولاتی عرضه می‌کند؟ حجم معاملات و میزان فروش آن چقدر است؟ آهن‌آلات خود را چگونه و با چه ارتباطاتی تأمین می‌کند؟ موقعیت مکانی آن کسب‌وکار کجا قرار دارد؟ بعد از پاسخ به این سؤالات، باید خرده‌فروش یا عمده‌فروش بودن آن را بررسی کرد؛ زیرا درآمد و میزان سود هر یک متفاوت است. درآمد شغل آهن‌فروشی، معمولاً تحت تأثیر شرایط اقتصادی کشور و بازار آهن است که نوسانات مداوم دارد. برای مثال اگر بازار مسکن کشور دچار رکود شود، میزان ساخت‌‌وساز و تقاضای مقاطع آهنی نظیر تیرآهن و میلگرد در پروژه‌های ساختمانی کاهش می‌یابد و قیمت آهن ارزان می‌شود. بطور کلی، میانگین حاشیه سود آهن‌فروشی در هر ظرفیت بار، نزدیک به ۱ درصد است اما اگر بازار یک کسب‌وکار رونق داشته باشد، این میزان ممکن است به ۴ درصد هم برسد.

سود شغل آهن‌فروشی چگونه محاسبه می‌شود؟

در محاسبه درآمد آهن‌فروشی، باید ۶ درصد عوارض ارزش افزوده و ۱۰ درصد آن را به عنوان مالیات لحاظ کرد تا سود خالص معامله بدست آید. برای مثال، اگر ارزش یک معامله در حوزه آهن، ۲ میلیارد تومان باشد، سود حاصله، ۲۰ میلیون است که باید ۱ میلیون و ۲۰۰ هزار تومان برای عوارض ارزش افزوده و ۱۲۰ هزار تومان برای مالیات از آن کسر شود؛ یعنی سود خالص این معامله، تقریباً ۱۸ میلیون و ۷۰۰ هزار تومان است که در کنار سود حاصل از معاملات کل ماه، عدد بسیار بالایی ایجاد می‌کند.

محاسبه سود خالص معامله در بازار آهن

چالش‌ها و ریسک‌های این شغل

در کشور ما هر کسب‌وکاری تحت تأثیر آسیب‌های اقتصادی مانند نوسان قیمت دلار و تحریم قرار دارد. از آنجا که میزان سرمایه و ارزش کالای مورد معامله در شغل آهن‌فروشی فوق‌العاده زیاد است، جزء مشاغل پر ریسک و گاهاً خطرناک به شمار می‌شود. ممکن است حجم بالای آهن را خریده و انبار کنید، اما ناگهان کاهش قیمت شدیدی رخ دهد یا تقاضا برای خرید محصولات شما وجود نداشته باشد؛ در این صورت، ضرر سنگینی را متحمل خواهید شد. پیشنهاد می‌شود قبل از خرید و انبار محصولات، مشتری آن را پیدا کرده و حتماً پیش‌بینی‌های اقتصادی و روند بازار آهن را بررسی کنید. 

همچنین گاهی ممکن است یک نوع از مقاطع آهن در بازار کمیاب شود و مجبور به تأمین آن از بازار سیاه با قیمت خرید بسیار بالا و فروشنده نامطمئن باشید. اما شاید بتوان بزرگترین چالش شغل آهن‌فروشی را، حضور رقبای متعدد و سرسخت، در بازار آهن به ویژه شهرهای بزرگ کشور دانست. 

مزایا و معایب شغل آهن‌فروشی

کسانی که قصد شناخت و فعالیت در شغل آهن‌فروشی را دارند، باید بدانند که برای آن، مانند سایر شغل‌ها، هم مزایا و هم معایب وجود دارد. برخی افراد، به اشتباه فقط مزایا و درآمد آهن‌فروشی را مد نظر می‌گیرند و به سراغ آن می‌روند؛ درحالیکه از ویژگی‌های بارز این شغل، سخت بودن و فشار کاری زیاد است که هر کسی تحمل آن را ندارد. در ادامه، با مزایا و معایب این شغل بیشتر آشنا خواهید شد و ممکن است درباره آهن‌فروشی تجدید نظر کنید.

مزایا:

شغل آهن‌فروشی، مزیت‌های بسیار زیادی دارد و به همین دلیل است که افراد مختلف به سراغ آن رفته‌اند. حاشیه سود بالا و تقاضای همیشگی، به همراه ویژگی‌های خاص فلز آهن، از جمله مزایای این شغل پرطرفدار هستند.

  • سود بالا در شرایط پایدار

آهن‌فروشی جزء شغل‌های پر سود محسوب می‌شود و اگر شروع آن با سرمایه زیاد همراه باشد، سرعت رشد بالایی خواهد داشت. خریداران عمده آهن، معمولاً حاشیه سود زیادی از اختلاف قیمت کارخانه و مصرف‌کننده بدست می‌آورند.

  • نیاز همیشگی بازار به آهن

یکی از مزایای مهم شغل آهن‌فروشی این است که تقاضای آن، بصورت گسترده و همیشگی وجود دارد. مادامی که در کشور نیاز به مسکن و پروژه‌های عمرانی وجود داشته باشد، خرید و فروش آهن انجام می‌شود. از طرفی، کارخانه‌ها و صنایع مختلف نیز برای پیشبرد کار خود، به مقاطع و ضایعات آهنی احتیاج دارند، حتی اگر قیمت آن بالا برود.

  • با ارزش بودن و عدم انقضای آهن

برای بعضی شغل‌ها مانند میوه فروشی، زمان مهم‌ترین چیز است؛ چرا که عدم خرید میوه‌های یک مغازه توسط مردم، موجب از بین رفتن اصل سرمایه شده و آن را غیر قابل استفاده می‌کند. این درحالی است که آهن‌آلات، اگر طبق اصول نگه‌داری شوند، تاریخ انقضا نداشته و تا مدت‌ها سالم می‌مانند. در نتیجه، آهن‌فروشان خیلی نگران از بین رفتن یا بی‌ارزش شدن محصولاتشان نبوده و قیمت خود را به ناچار پایین نمی‌آورند.

معایب:

شغل آهن‌فروشی نیازمندی‌ها و سختی‌هایی هم دارد که باید حتماً مورد توجه قرار بگیرند. این شغل سرمایه اولیه زیادی لازم دارد و به عنوان یک شغل پرفشار و دارای ریسک شناخته می‌شود.

  • نیاز به سرمایه زیاد

اگر قصد ورود به این حرفه را داشته باشید، امکان ندارد با سرمایه کم بتوانید شروع کرده و رشد کنید. از شرایط اولیه شغل آهن‌فروشی، این است که حجم قابل توجهی از محصولات را خریداری و در یک مکان (تهیه شده) نگه‌داری کنید تا فروش آن نتیجه بدهد.

  • ریسک بالا در دوره‌های رکود بازار

در کشور ما که مدام دچار فراز و فرود قیمت آهن است، این شغل ریسک بسیار زیادی دارد. ممکن است سرمایه‌ای که وارد بازار می‌کنید در یک شب نابود شود؛ نمونه‌های زیادی از بین فعالان این بازار وجود دارند که با کاهش ناگهانی قیمت آهن، سرمایه خود را از دست داده و دچار ورشکستگی شده‌اند.

  • فشار کاری و نیاز به مدیریت موجودی و حمل‌ونقل

یکی دیگر از سختی‌های شغل آهن‌فروشی، مدیریت موجودی کالا هنگام خرید و فروش است. فعالان حوزه آهن، همواره استرس پاسخگویی به نیاز مشتری و حفظ آن در شرایط سخت را دارند؛ زیرا تحویل کالا و حمل‌ونقل آن از کارخانه به انبار، معمولاً با تأخیر و کمی نامنظم انجام می‌شود.

نکاتی برای موفقیت در آهن‌فروشی

اگر با شناخت و بررسی همه ویژگی‌های شغل آهن‌فروشی، تصمیم قطعی به آغاز کار گرفته‌اید، رعایت برخی نکات، می‌تواند بر عملکرد بهتر و موفقیت شما تأثیر زیادی داشته باشد. 

  • اگر خرده‌فروش هستید، مغازه و اگر عمده‌فروش هستید انبار و دفتر خود را در موقعیت مکانی مناسب احداث کنید. این موضوع، به افزایش فروش و تسهیل حمل‌ونقل مقاطع آهن، کمک زیادی می‌کند. 
  • سعی کنید با تأمین‌کنندگان معتبر ارتباط بگیرید تا از کیفیت، قیمت و فرآیند تأمین کالا، اطمینان حاصل کنید.
  • برای بازاریابی و فروش محصولات خود نیز، از روش‌های به‌روز و ابزارهای دیجیتال استفاده کنید تا نسبت به رقبای خود پیش بیفتید. 
  • در ابتدای کار، بهتر است با افراد خبره و باتجربه مشورت کنید تا اشتباهات آن‌ها را انجام ندهید.

توصیه کارشناس فروش آهن صد، آقای مهدی زاهدی برای موفقیت در بازار آهن:

“در بازار آهن، یکی از مهم‌ترین نیازها، صبر زیاد است؛ کسانی که قصد ورود به شغل آهن‌فروشی را دارند، باید در مواجه با مشکلات، فشارها و ریسک زیاد، آرامش خود را حفظ کنند و صبور باشند. صبر بالا، از ویژگی‌های آهن‌فروشان موفق است!”

توصیه آهن‌فروش قدیمی در اصفهان، آقای علی اکبرنیا برای موفقیت در بازار آهن:

“موفق‌ترین آهن‌فروشان، کسانی هستند که قبل از فروش، علاوه بر کالای داخل انبارشان، نیاز مشتری را هم بشناسند!”

توصیه فروشنده باتجربه در بازار آهن شادآباد، آقای حمیدرضا نوری برای موفقیت در بازار آهن:

“در بازار آهن، اعتبار از سرمایه مهم‌تر است؛ زمانی که مشتری، به صداقت فروشنده اعتماد داشته باشد، تحت هر شرایطی خرید خود را انجام می‌دهد.”

توصیه مدیر فروش کارخانه پروفیل‌سازی، آقای فرهاد طاهری برای موفقیت در بازار آهن:

  “فروش آهن تنها یک معامله نیست، بلکه شروع یک رابطه بلندمدت است؛ یعنی مشتری نباید فقط یک بار به سراغ شما بیاید”

آینده شغل آهن‌فروشی در ایران 

شغل آهن فروشی سال‌های طولانی در ایران رونق داشته و کارشناسان، آینده روشنی برای آن پیش‌بینی می‌کنند. از طرفی ابعاد و تعداد پروژه‌های عمرانی و ساختمانی کشور در حال افزایش است و از طرف دیگر، ارزش آهن و مقاطع آن در بازارهای داخلی و خارجی، روند صعودی دارد. احتمالاً تعداد شرکت‌ها و فعالان آهن‌فروشی ایران در سال‌های پیش رو رشد زیادی داشته باشد؛ در نتیجه، آهن‌فروشان قدیمی باید سهم خود از بازار را تثبیت و جدی‌تر کار کنند. همچنین در حال حاضر، بخشی از آهن‌فروشان وارد فضای آنلاین شده و بصورت جدی با هم رقابت می‌کنند که بدون شک در آینده نزدیک، بیشتر هم خواهند شد. 

نتیجه‌گیری

شغل آهن‌فروشی یکی از شغل‌های مهم و پرطرفدار است که علی‌رغم سختی و فشار زیاد، حاشیه سود بالایی دارد. در این شغل، آهن‌آلات ساختمانی، صنعتی و ضایعات آهن از کارخانه‌های تولیدکننده خریداری و بصورت عمده یا خرد تحویل مصرف‌کنندگان نهایی می‌شوند. اگر درباره این صنعت آشنایی دارید و می‌توانید ریسک کنید، فرصت‌های خوبی برای سرمایه‌گذاری شما در حرفه آهن‌فروشی وجود دارد. شغل آهن‌فروشی، سود قابل توجهی دارد اما به سرمایه اولیه زیاد، ارتباطات قوی، صبر بالا، قدرت ریسک و توان مدیریتی برای شروع کار و رشد سریع احتیاج دارد.


سوالات متداول درباره سود و درآمد شغل آهن فروشی:

1. سود شغل آهن فروشی چقدر است؟
سود آهن‌فروشی معمولاً حدود ۱ درصد از ارزش معامله است، بسته به شرایط بازار و حجم فروش، این سود ممکن است تا ۴ درصد هم برسد.
2. آیا شغل آهن‌فروشی بدون سرمایه هم ممکن است؟
خیر، این شغل نیاز به سرمایه اولیه قابل توجهی (حداقل ۱ میلیارد تومان) برای خرید محصولات از قبیل رول ورق دارد.
3. معایب شغل آهن فروشی چیست؟
نیاز به سرمایه زیاد، ریسک مالی بالا، نوسانات قیمت آهن، رقابت شدید و فشار کاری مداوم، از جمله معایب شغل آهن فروشی هستند.
4. برای ورود به بازار آهن چه اقداماتی لازم است؟
تأمین سرمایه مناسب، تهیه مکان فعالیت، اخذ مجوز و ایجاد ارتباط با تأمین‌کنندگان، از نیازها و اقدامات اولیه ورود به این بازار هستند.
5. چرا شغل آهن‌فروشی ریسک بالایی دارد؟
به دلیل نوسانات قیمت آهن، احتمال کاهش ناگهانی تقاضا و ارزان شدن آهن وجود دارد که ممکن است منجر به ضررهای سنگین شود.
6. شغل آهن‌فروشی چه مزیت‌هایی دارد؟
این شغل، حاشیه سود بالایی دارد و همواره مورد نیاز صنایع است. علاوه بر این، احتمال بسیار کم خرابی و بی ارزش شدن آهن، امنیت این شغل را بالا برده است.
دیدگاه کاربران
آدرس دفتر مرکزی اصفهان، بزرگراه شهید خرازی، خیابان شهیدان شرقی، ساختمان پیام نور، طبقه 2 ،واحد 104
آدرس کارخانه (آتی فولاد) اصفهان شهرک صنعتی تیران، خیابان۶، پلاک۸۵
فروش حضوری (آرادبرش) نهضت آباد، رو به روی شهرک صنعتی تیران، انبار آهن صد
تلفن تماس 34094 - 031
قیمت روز مقاطع فولادی
نمودار قیمت