انواع سایز میلگرد و نحوه تشخیص آن با چند روش اصولی

6 زمــــــان مطالعه
امتیاز کاربران ( 0 رای )
0
  • دسته بندی
    مطالب میلگرد
  • تاریخ انتشار
    ۱۴۰۳/۱۰/۰۹
  • تاریخ بروزرسانی
    ۱۴۰۳/۱۲/۲۵
  • بازدید
    393
  • دیدگاه ها
    0 دیدگاه
چاپ مقاله ذخیره مقاله اشتراک گذاری
+ سایز متن -

میلگردها در سایزهای مختلفی تولید می‌شوند که هر یک دارای ویژگی‌ها و کاربردهای منحصر به فردی هستند. به همین علت، انتخاب میلگرد با سایز مناسب و سازگار با پروژه‌های ساختمانی و عمرانی، می‌تواند تاثیر زیادی بر استحکام و ایمنی سازه‌ها می‌گذارد. سایزبندی میلگردها بر اساس استانداردهای تعیین شده سازمان مقررات ملی ساختمان سازی در ایران انجام می‌شوند و مطابق با آن باید میلگردی با سایز مناسب انتخاب کنید. در ادامه انواع سایز بندی میلگردها، نحوه تشخیص و کاربرد آن را بررسی می‌کنیم. 

انواع سایز میلگردهای تولیدی

همانطور که گفته شد، میلگردها با توجه به نیاز پروژه‌های ساختمانی و عمرانی در سایزهای مختلفی تولید می‌شوند که بسته به سایزی که دارند، میزان باری که می‌توانند تحمل کنند و کاربرد آنها مشخص می‌شود. سایز میلگرد از 8 تا 50 میلی‌متر می‌تواند متغیر باشد که رایج‌ترین سایز آنها شامل 8، 10، 12، 14، 16، 18، 20، 22، 25، 28، 32، 36 و 40 میلی‌متر هستند. هر یک از سایزهای میلگرد دارای ویژگی‌های خاصی هستند و برای کاربردهای متفاوتی ورد استفاده قرار می‌گیرند. 

جدول سایز انواع میلگرد 

در جدول زیر، سایز میلگردها به همراه وزن و قطر آنها آورده شده است که به مهندسان پروژه کمک می‌کند که بهترین میلگرد را بر اساس نیازهای خود انتخاب کنند.

سایز میلگردسطح مقطع اسمیوزن شاخه 12 متری
850.3 میلی‌متر4.74
1078.5 میلی‌متر7.4
12113 میلی‌متر10.65
14154 میلی‌متر14.52
16201 میلی‌متر18.96
18254 میلی‌متر24
20314 میلی‌متر29.6
22380 میلی‌متر35.7
25491 میلی‌متر46.2
28616 میلی‌متر57.92
32804 میلی‌متر75.72
361018 میلی‌متر95.88
401257 میلی‌متر118
جدول سایز میلگرد

اهمیت تشخیص سایز میلگرد بر عملکرد آن

از آنجا که سایز میلگرد، برای بسیاری از پروژه‌ها از اهمیت زیادی دارد، تشخیص آن برای مهندسان و پیمانکاران بسیار ضروری است. انتخاب میلگردی با سایز مناسب می‌تواند بر کیفیت، دوام و عملکرد بهتر سازه‌ها تاثیر مثبتی داشته باشد. همچنین، تشخیص سایز میلگرد می‌تواند به ایمنی و استحکام سازه‌ها نیز کمک کند و میزان تحمل فشار وارد بر سازه را افزایش دهد. در حالی که انتخاب نادرست سایز میلگرد، هزینه‌های پروژه را افزایش می‌دهد و روند پروژه را کند می‌کند. 

نحوه تشخیص سایز میلگرد 

برای تشخیص سایز انواع میلگرد آجدار و ساده، 6 روش شامل تشخیص چشمی، شابلون، طناب، بر اساس وزن و کولیس وجود دارند که هر یک دارای مزایا و معایب خاص خود هستند. در ادامه روش‌های تشخیص سایز میلگرد را معرفی می‌کنیم. 

تشخیص چشمی سایز میلگرد

تشخیص چشمی سایز میلگرد، از راحت‌ترین روش‌ها است که به مهارت، تجربه و تخصص افراد بستگی دارد. بسیاری از افراد که تجربه زیادی در صنعت آهن داشته‌اند و میلگردها را به خوبی می‌شناسند، می‌توانند با نگاه به میلگرد و قطر آن، سایز را به صورت تقریبی تشخیص دهند. تشخیص چشمی سریع و بدون نیاز به ابزار خاصی است، اما دقت آن پایین است و احتمال خطا در آن به ویژه برای افراد کم‌تجربه زیاد  است. به طور معمول از این روش در پروژه‌هایی که نیاز به اندازه‌گیری دقیق ندارد، استفاده می‌شود. 

تشخیص سایز میلگرد با شابلون

تشخیص سایز میلگرد با شابلون
تشخیص سایز میلگرد با شابلون

از دیگر روش‌های تشخیص سایز میلگرد، تشخیص با استفاده از شابلون است. شابلون‌ها ورق‌های نازک و آماده‌ای هستند که بر روی آنها اندازه قطر میلگرد درج شده است. مهندسان و پیمانکاران پروژه می‌توانند با قرار دادن لبه شابلون بر روی میلگرد، سایز آن با دقت بالایی تعیین کنند. این روش معمولا دقیق است و سایز میلگرد را به درستی نشان می‌دهد. اما از معایب آن نیاز همیشگی به شابلون استاندارد است که باید به همراه داشته باشید.

تشخیص سایز میلگرد با استفاده از طناب

در این روش، طنابی را دور میلگرد می‌پیچند و قطر آن را با خط کش اندازه‌گیری می‌کنند. قطر به دست آمده، با جدول سایز استاندارد میلگرد مقایسه شده و سایز مشخص می‌شود. این روش ساده و قابل استفاده در هر شرایطی است. همچنین، نیاز به ابزار تخصصی ندارد؛ اما از دقت پایینی برخوردار است و احتمال خطا در این روش وجود دارد.

تشخیص سایز میلگرد بر اساس وزن آن

تشخیص سایز میلگرد بر اساس وزن آن، نیز از دیگر روش‌ها است. از آنجا که وزن انواع سایز میلگرد متفاوت است، می‌توانید با اندازه‌گیری وزن یک متر میلگرد، و تطابق آن با جدول وزنی استاندارد، سایز این محصول را تشخیص دهید. وزن میلگرد را هم می‌توانید از طریق فرمول زیر محاسبه کنید و هم می‌توانبد با استفاده از ترازو آن را بدست آورید. این روش تشخیص سایز میلگرد، برای محیط‌های صنعتی بسیار مناسب است. اما محدودیت استفاده از این روش این است که نیاز به ترازو و  جدول وزنی استاندارد میلگرد را دارد. 

تشخیص سایز میلگرد با استفاده از کولیس

تشخیص سایز میلگرد با استفاده از کولیس
تشخیص سایز میلگرد با استفاده از کولیس

آخرین روش و دقیق‌ترین روش برای تشخیص سایز میلگرد، استفاده از کولیس است. با قرار دادن این ابزار روی میلگرد می‌توانید قطر آن را با دقت بسیار بالا اندازه‌گیری کنید. البته، از آنجا که میلگردها در دو نوع آجدار و ساده تولید می‌شوند، هنگام استفاده از این ابزار باید به نوع آن نیز توجه کنید. به عنوان مثال، در میلگردهای آجدار، قطر خارجی شامل ارتفاع آج نیز می‌شود و باید این نکته را در اندازه‌گیری مدنظر قرار دهید.

کاربرد انواع سایز میلگرد 

انواع میلگرد از نظر سایز، در بخش‌های مختلفی از سازه‌ها استفاده می‌شوند و هر یک کاربرد متفاوتی دارند. به طور کلی می‌توان بر اساس رایج‌تری سایز میلگرد، آنها را برای کاربردهای مختلف در جدول زیر دسته بندی شده‌اند: 

نوع میلگردکاربرهای میلگرد
میلگرد سایز 8 میلی‌مترحصارکشی، ساخت تیرچه و بلوک، خمکاری، خاموت، دورپیچ، تنگ
میلگرد سایز 10 میلی‌مترساخت انواع خم میلگرد، تیرها، ستون‌ها، تولید اتصالات آهنی، کف‌سازی، ساخت سازه‌های کوچک و تقویت فونداسیون‌های کم عمق
میلگرد سایز 12 میلی‌مترساخت تیرها، ستون‌های سبک، دیوارهای برشی، تقویت سازه‌های متوسط، ساخت اسکله، گارد ریل، تقویت بتن فونداسیون 
میلگرد سایز 14 میلی‌مترمقاوم سازی بتن، مناسب برای سازه‌های نیمه‌سنگین، تقویت فونداسیون، ساخت تیرچه و آماتور طولی
میلگرد سایز 16 میلی‌مترمناسب برای فونداسیون‌های سنگین، پل‌سازی، ستون‌ها، سازه‌های مقاوم، ساخت رمپ پارکینگ و دکل‌های نفتی
میلگرد سایز 18 میلی‌مترسازه‌های صنعتی، پروژه‌های صنعتی سنگین، پل‌سازی، تجهیزات دریایی و ساخت ستون‌های سنگین
میلگرد سایز 20 میلی‌مترساخت ستون‌های مقاوم، سازه‌های سنگین، استفاده در دکل‌های نفتی و پالایشگاه‌های سوختی، پل‌ها و اسکله‌ها و دیوارهای حائل  
میلگرد سایز 22 میلی‌متراستفاده در پروژه‌های بزرگ عمرانی، سازه‌های خاص با مقاومت بالا، ستون‌های سنگین، شمع‌ها و فونداسیون‌های عمیق و اسکلت سازه
میلگرد سایز 25 میلی‌مترپل‌ها، پروژه‌های صنعتی، سقف، تونل‌ها، اسکله‌ها و سازه‌های دریایی
میلگرد سایز 28 میلی‌مترپل‌ها، پروژه‌های صنعتی، سقف، تونل‌ها، اسکله‌ها و سازه‌های دریایی
میلگرد سایز 32 میلی‌مترستون‌ها و تیرهای بتنی، سازه‌های زیرساختی مانند پل‌ها و تونل‌ها، سازه‌های صنعتی و بزرگ مقیاس و دیوارهای برشی و دیوارهای مقاوم در برابر زلزله
میلگرد سایز 36 میلی‌مترپروژه‌های خاص و نیروگاهی، سازه‌های زیرساختی و پروژه‌های سنگین
جدول کاربردهای انواع سایز میلگرد

با توجه به جدول، می‌توانید میلگرد مناسب با نیازهای پروژه انتخاب کنید و سازهای مقاوم و با استحکام بالا ایجاد کنید.

قیمت میلگرد بر اساس سایز آن 

قیمت میلگرد تحت تاثیر عوامل مختلفی قرار می‌گیرد که یکی از آنها سایز میلگرد است. سایز میلگرد بین 8 تا 50 میلی‌متر متغیر است که هر جه سایز میلگرد بیشتر باشد به دلیل مقاومت، استحکام و دوام بیشتر آن از قیمت بیشتری نیز برخوردار است. به همین دلیل، در زمان خرید میلگرد، باید سایز و نوعی را انتخاب کنید که با نیاز پروژه سازگاری کامل داشته باشد تا در روند پروژه مشکلی ایجاد نشود.

در انتها باید گفت

انتخاب سایز میلگرد مناسب باید بر اساس نیاز پروژه و استانداردهای تعیین شده انجام شود تا بتواند تاثیر مثبتی بر استحکام، ایمنی و دوام پروژه داشته باشد. علاوه بر این، انتخاب میلگرد با سایز مناسب بر اساس کاربردی که دارند، می‌تواند هزینه‌ها را در پروژه‌ها ساختمانی و عمرانی مدیریت کند. 


سوالات متداول انواع سایز میلگرد:

1.متداول‌ترین سایزهای میلگرد کدامند؟
میلگردها در سایزهای مختلفی تولید می‌شوند، اما رایج‌ترین سایزها شامل 8، 10، 12، 14، 16، 18، 20، 22، 25، 28، 32، 36 و 40 میلی‌متر هستند.
2.چه روش‌هایی برای تشخیص سایز میلگرد وجود دارد؟
از جمله روش‌های تشخیص سایز میلگرد عبارتند از: تشخیص چشمی، استفاده از شابلون، طناب، کولیس و بر اساس وزن.
3.آیا سایز میلگرد تأثیری بر قیمت آن دارد؟
بله، سایز میلگرد تأثیر زیادی بر قیمت آن دارد. میلگردهایی با سایز بزرگتر معمولاً قیمت بالاتری دارند زیرا دارای استحکام و مقاومت بیشتری هستند.
مقالات مرتبط
راهنمای خرید میلگرد
راهنمای خرید میلگرد: از انتخاب تا خرید با بهترین قیمت
میلگرد یکی از پرمصرف‌ترین محصولات فولادی است که در بسیاری از پروژه‌های ساختمانی مورد استفاده قرار می...
ادامه مطلب زمان مطالعه 8
نحوه محاسبه قیمت میلگرد
نحوه محاسبه قیمت میلگرد
نحوه محاسبه قیمت میلگرد، یکی از مهم‌ترین موارد تاثیرگذار در تعیین بودجه‌بندی و مدیریت هزینه‌های پروژ...
ادامه مطلب زمان مطالعه 5
خمکاری میلگرد
خمکاری میلگرد: تجهیزات + روشها و چالشها
خم کاری میلگرد یکی از مهم‌ترین فرایندها در صنعت ساخت و ساز است که اهمیت آن از چند جنبه قابل بررسی اس...
ادامه مطلب زمان مطالعه 4
دیدگاه کاربران
ارسال دیدگاه به صورت میهمان ورود به حساب کاربری
آدرس دفتر مرکزی اصفهان کنار گذر اتوبان خرازی ساختمان دانشگاه پیام نور طبقه 2 واحد 3
آدرس کارخانه اصفهان شهرک صنعتی تیران، خیابان۶، پلاک۸۵
آدرس انبار نهضت آباد، رو به روی شهرک صنعتی تیران، انبار آهن صد
تلفن تماس 34094 - 031
نوسانات بازار ۲۷ اسفند
اشتراک گذاری
نمودار قیمت
برای درخواست مشاوره اطلاعات خود را وارد کنید
ثبت نام در سایت به منزله قبول قوانین سایت است.