تحمل بار لوله داربست چقدر است؟ + فرمول محاسبه
-
دسته بندی
-
تاریخ انتشار۱۴۰۳/۰۴/۳۱
-
تاریخ بروزرسانی۱۴۰۳/۰۸/۰۷
-
بازدید413
-
دیدگاه ها0 دیدگاه
هدف اصلی استفاده از لوله داربست، دسترسی به ارتفاع ساختمان است. داربستها از بخشهای مختلفی تشکیل میشوند ولی مهمترین جزء تشکیل دهنده آن، لوله داربستی است. در بسیاری از موارد در کنار بررسی قیمت لوله داربست و بقیه پارامترها، لازم است تا میزان تحمل بار آن را نیز بدانید.
تحمل بار لوله داربست به دو فاکتور بار مرده و بار زنده بستگی دارد. برای محاسبه میزان تحمل، میتوانیم از فرمول «بار مرده + (بار زنده × 4) = میزان تحمل بار لوله داربست» استفاده کنیم. مثلا اگر بار مرده لوله داربست برابر با 250 کیلوگرم و بار زنده برابر با 150 کیلوگرم باشد، با این فرمول مشخص میشود که لوله داربست تحمل بار 850 کیلوگرمی دارد.
به صورت کلی وزن لوله داربستهای 2، 2.5 و 3 میلیمتر به ترتیب با 14، 17 و 21 کیلوگرم برابر است.
در این مطلب به صورت جامع بررسی میکنیم که لوله داربست تحمل چه میزان بار را دارد و چگونه این میزان بار را میتوانیم محاسبه کنیم؟
محاسبه تحمل بار لوله داربست
برای آنکه بدانیم تحمل بار لوله داربست چقدر است، باید ظرفیت باربری آن را بدانیم. میزان تحمل آن به حداکثر وزنی که لوله داربست بتواند تحمل کند بدون آنکه خم شود یا تغییر شکل دهد، بستگی دارد.
برای آنکه ظرفیت باربری لوله داربست را محاسبه کنیم میتوانیم به مواردی همچون وزن تختهها، بار موثر، تجهیزات، قطر لوله و ضخامت آن توجه کنیم. ولی چگونه باید این محاسبات را انجام دهیم؟ همراه ما باشید تا آموزش محاسبه بار لوله داربست را باهم یاد بگیریم.
آموزش محاسبه بار لوله داربستی
برای محاسبه میزان تحمل لوله داربست باید به روش زیر پیش برویم:
- تعیین بار مرده (DL): باید میزان دقیق بار مرده لوله داربست را تعیین کنیم.
- تعیین بار زنده (UDL): وزن کارگران، تجهیزات و موادی که روی داربست قرار میگیرند را به صورت تقریبی محاسبه کنیم.
- اعمال عوامل ایمنی: مسائل ایمنی برای حداکثر وزن قابل تحمل را در نظر بگیریم. (داربست باید 4 برابر حداکثر بار مورد نظر را تحمل کند)
- استفاده از فرمول: برای محاسبه بار لوله داربست، میتوانیم از این فرمول استفاده کنیم:
(4 × DL + (UDL = میزان تحمل بار لوله داربست
به عنوان مثال اگر بار مرده لوله داربست، 250 کیلوگرم و بار زنده 120 کیلوگرم باشد، محاسبه وزن به صورت زیر میشود:
250 + (120 × 4)= 730 کیلوگرم تحمل بار لوله داربست
یک مثال دیگر:
بار مرده: 300 کیلوگرم و بار زنده 150 کیلوگرم
300 + (150 × 4)= 600 کیلوگرم تحمل بار لوله داربست
انواع بار وارده روی لوله داربست
به غیر از افرادی که روی لوله داربست میایستند و اشیایی که روی آن قرار میگیرد، بارهای دیگری هم بر آن وارد میشود. بنابراین مهم است که از تحمل بار لوله داربست اطلاع داشته باشیم. این بارها در یک جدول نشان میدهیم.
بار وارده بر لوله داربست | توضیح بار وارده |
بار مرده (وزن خود داربست) | تمام بخشها و تجهیزات داربست، شامل این نوع بار هستند و شامل سکوها، اجزای ساختاری، ورق داربست، محافظ لبهها، کابلهای تعلیق، بالابرها و… میشوند. |
بار زنده (بار موقت) | بار زنده همان بار افراد و مصالحی است که روی داربست قرار میگیرند. |
بار محیط | این بار در واقع شامل بارهای باد بر روی مواد انباشته شده، ورقه یا تخته، طنابهای سکو، نردههای محافظ، سیمها و سایر اتصالات میشود. |
بارهای دیگر | علاوه بر این بارها، بارهای دیگری نیز بر داربست وارد میشوند. به عنوان مثال، بارهای برف، باران و یخ نیز میتوانند بر روی داربست تاثیر بگذارند. بارهای ضربهای، بارهای غیرمنتظره یا ناگهانی مثل قرار دادن یا برداشتن مواد نیز میتوانند بر روی داربست اثر داشته باشند. |
چگونه می توان ظرفیت باربری لوله داربست را افزایش داد؟
ظرفیت باربری لوله داربست به عوامل مختلفی بستگی دارد، از جمله:
- ابعاد لوله: هر چه قطر و ضخامت لوله بیشتر باشد، ظرفیت باربری آن نیز بیشتر خواهد بود.
- جنس لوله: لولههای داربست از جنسهای مختلفی مانند فولاد، آلومینیوم و چوب ساخته میشوند. فولاد رایجترین و مقاومترین جنس است و ظرفیت باربری بالاتری دارد.
- نوع اتصالات: اتصالات لوله داربست باید از استحکام کافی برخوردار باشند تا بتوانند وزن سازه و بارهای وارده را تحمل کنند.
- نحوه نصب: لولههای داربست باید به طور صحیح و مطابق با دستورالعملهای ایمنی نصب شوند.
لوله داربست باید متناسب با ظرفیت باربری کافی برای هر پروژه ضروری انتخاب شود، ولی با این حال گاهی اوقات نیاز به افزایش ظرفیت باربری لولههای موجود وجود دارد.
روشهای افزایش ظرفیت لوله داربست
- استفاده از بادبندها: بادبندها خرپایی هستند که به لولههای عمودی داربست متصل میشوند و به افزایش پایداری و ظرفیت باربری آنها کمک میکنند.
- استفاده از پایههای اضافی: پایههای اضافی به زیر لولههای عمودی داربست اضافه میشوند تا از آنها حمایت کنند و از خم شدن یا شکستن آنها جلوگیری کنند.
- استفاده از لولههای با قطر و ضخامت بیشتر: اگر فضای کافی موجود باشد، برای افزایش ظرفیت بار داربست، میتوان از لولههای با قطر و ضخامت بیشتر برای ساخت داربست استفاده کرد.
- استفاده از مصالح با مقاومت بیشتر: در برخی موارد، برای افزایش ظرفیت باربری داربست میتوان از مصالح با مقاومت بیشتر مانند فولاد آلیاژی برای ساخت لوله و اتصالات داربست استفاده کرد.
- استفاده از داربستهای مخصوص با ظرفیت باربری بالا: برای پروژههایی که نیاز به ظرفیت باربری بسیار بالا دارند، میتوان از داربستهای مخصوص با طراحی و ساخت خاص استفاده کرد. این نوع داربستها معمولاً قیمت بالاتری دارند اما میتوانند بارهای بسیار سنگینی را تحمل کنند.
سوالات متداول درباره تحمل بار لوله داربست
1- چه عواملی میتوانند باعث کاهش تحمل بار لوله داربست شوند؟
عوامل مختلفی میتوانند باعث کاهش تحمل بار لوله داربست شوند، از جمله: خوردگی و زنگزدگی، ترکها و شکستگیها و نصب نادرست.
2- چه روشهایی برای تعمیر و تقویت لولههای داربست آسیبدیده وجود دارد؟
برای تعمیر و تقویت لولههای داربست آسیبدیده میتوان از این روشها استفاده کرد: جوشکاری و ترمیم، تعویض قطعات آسیبدیده، افزودن پایهها و اتصالات جدید و استفاده از پوششهای محافظ.
3- چگونه میتوان از ایمنی کارگران در استفاده از داربستها اطمینان حاصل کرد؟
برای اطمینان از ایمنی کارگران در استفاده از داربستها، باید این نکات را رعایت کرد: بازرسی منظم، آموزش کارگران، استفاده از تجهیزات ایمنی، نصب صحیح داربست و محدود کردن بار.